Dry Needling

Wat is Dry Needling?
Dry Needling is een nieuwe behandelmethode binnen de Nederlandse fysiotherapeut. De methode is overgekomen uit Canada en de VS. In 2007 is Dry Needling erkend door het Koninklijk Nederlands Genootschap Fysiotherapie (KNGF).
Dry Needling is gericht op het behandelen van verhardingen in spieren, triggerpoints genoemd. Vanuit deze triggerpoints kan lokale en uitstralende pijn ontstaan, bewegingsbeperkingen en verminderde kracht in de betrokken spier. 

Wat zijn triggerpoints?
Triggerpoints zijn kleine verkrampingen in spieren die aanvoelen als kleine pijnlijke verhardingen of 'knoopjes'. Ze ontstaan door ongunstig gebruik van spieren, bijvoorbeeld door overbelasting, een ongeluk, maar ook te weinig beweging, onderbelasting, stress of slechte voeding. Triggerpoints kunnen lokale pijn op de plaats van de verkramping veroorzaken of op een andere plek dan waar de verkramping zich bevindt. Een voorbeeld is (spannings)hoofdpijn veroorzaakt vanuit de nek- en schouderspieren.

Hoe werkt Dry Needling?
Dry Needling is een behandeltechniek, waarbij een zeer dunne, steriele naald in de huid en spier geprikt wordt.  Het inbrengen van de naald is nauwelijks voelbaar. De gevonden triggerpoints worden aangeprikt door de fysiotherapeut. Hierbij kan de lokale of uitstralende pijn gevoeld worden. Na de behandeling kan er een zwaar, vermoeid gevoel ontstaan; deze is in de meeste gevallen binnen 24 uur weg.

Dry Needling is gebaseerd op Westerse anatomische en neurofysiologische principes en moet dus niet verward worden met acupunctuur."Dry" duidt aan dat er niets geïnjecteerd wordt met de naald, er wordt alleen geprikt in het triggerpoint. 
Accupunctuur richt zich op de energiebanen (meridianen); Dry Needling richt zich op spierverhardingen, die de basis vormen van spierspanning en ontspanning.
 
Resultaat Dry Needling 
Patiënten zijn zeer positief over de effecten van Dry Needling. Het herstel van de klacht is snel en vaak direct merkbaar. Directe ontspanning en herstel van behandelde spier, resulteren in een snelle pijnafname en functieherstel van de spier. Pijnafname en functieherstel van de spieren zorgen ervoor dat de fysiotherapeut verder kan werken aan de mobiliteit van de gewrichten en aan het verbeteren van de belastbaarheid/spierkracht om tot een volledig herstel te komen.

Voor meer informatie over Dry Needling ga naar www.myopain.nl