Handtherapie

De handen zijn een complex deel van het lichaam waar botten, spieren, pezen en banden nauw samenwerken om op eindeloos veel manieren te kunnen bewegen. Ze dienen als werktuig maar ook als zintuig en communicatie middel. Welke taken de handen moeten uitoefenen verschilt per persoon en per beroep.
Doordat de handen zo complex in elkaar zitten zijn ze ook erg kwetsbaar voor bijvoorbeeld een ongeluk, overbelasting of slijtage. Hierdoor kunt u allerlei klachten krijgen die u belemmeren in uw dagelijkse bezigheden. Omdat de handen voor zoveel gebruikt worden en ze kwetsbaar zijn is het belangrijk om ze te behandelen met specialistische zorg.

Wat is handtherapie?
Handtherapie houdt zich bezig met het behandelen van problemen van spieren, pezen, banden, gewrichten, zenuwen en huid van de hand en pols. Handtherapeuten zijn ergo- en fysiotherapeuten die zich hebben gespecialiseerd in de behandeling van de arm, hand en pols. Iedereen gebruikt zijn handen op een andere manier en heeft dan ook andere eisen waar de handen aan moeten voldoen. Een stoornis in de hand levert bijna altijd problemen op in het dagelijks functioneren. Hierbij kunt u denken aan problemen tijdens werk, hobby’s of het uitvoeren van u dagelijkse verzorging. Door specifieke en specialistische kennis kan de handtherapeut met al deze aspecten aan de slag.

Wat doet een handtherapeut?
Als handtherapeut richten we ons op het verbeteren van de voorwaarden die nodig zijn voor beweging. Het begint met zorg dragen voor een goed genezingsproces en daarna het optimaliseren van de omstandigheden waarin de hand moet functioneren. De aandacht ligt in eerste instantie op het gebied van weefselherstel, de bescherming van geopereerde of beschadigde structuren en de uitleg over de belastbaarheid van uw hand. In een latere fase zal de handtherapeut zich richten op de problemen in het uitvoeren van dagelijkse activiteiten. We beschikken over specifieke kennis van hand en pols gerelateerde problemen, aandoeningen, (complexe) ziektebeelden, alsmede de manier waarop dit te beïnvloeden is. In het gehele revalidatie proces heeft de handtherapeut een coachende rol. Vaak is het behandeltraject bij hand en polsklachten een intensief en langdurig traject.

Wanneer behandelen wij?
Vooral na een operatie of een acuut letsel is het belangrijk om zo snel mogelijk te beginnen met therapie. In eerste instantie richt de handtherapeut zich op het creëren van een zo optimaal mogelijke situatie waarin de hand of pols zich kan herstellen. Hierbij kunt u denken aan goede wondverzorging, oedeem (zwelling) beperken, advies over een eventuele spalk, oefeningen voor verkrijgen van beweeglijkheid en instructies over gebruik van de aangedane hand in het dagelijks leven.
Soms ontstaan klachten geleidelijk. Indien u hiervan hinder ondervind in u dagelijkse bezigheden is het raadzaam contact op te nemen. Tijdens de intake worden uw klachten uitgebreid in beeld gebracht en wordt het klachtengebied onderzocht. Aan de hand hiervan kan er bepaald worden of er een indicatie is voor handtherapie.

Met welke hand en polsproblemen kan een handtherapeut u helpen?
  • Na een operatie aan hand en/of pols
  • Breuken van pols en vingers
  • Zenuwletsel of compressie (Bijvoorbeeld carpaal tunnel syndroom)
  • Triggerfinger
  • Artrose (pols -en duimgewricht)
  • Reumatoïde artritis
  • Overbelasting (peesontstekingen)
  • Mallet finger
  • Bandletsel (verstuiking/verzwikking vingers/duim of pols)
  • Hypermobiliteit
  • Onbegrepen polsklachten
  • Klachten van de elleboog/schouder
Hoe verloopt de behandeling?
Een eerste consult bestaat uit een intake en een uitgebreid onderzoek van uw hand en pols middels specialistische testen. Reden hiervan is, om naast de verwijzing van uw huisarts of specialist, een goede en volledige werkdiagnose te kunnen bepalen en om te kijken welk behandelplan kan worden opgesteld.

Heeft u klachten, wacht vooral niet te lang met actie ondernemen. Twijfelt u of wilt u weten of ik iets voor u kan betekenen neem dan gerust contact op.